Köksluckor

NYA KÖKSLUCKOR
Utbudet inom köksbranschen är enormt. Aktörerna erbjuder trendiga designmöbler och fräcka färg-kombinationer på både luckor och “vitvaror”. Vad som också är värt att notera är att i stort sett varje tidning eller magasin, med lite självaktning, försöker att ha ett eller två nummer per år som fokuserar på nya kök och nya köksluckor. Allt om Kök & Bad, TTG Sverige ABVad skall man då tänka på när man skall göra denna, många gånger, väldigt stora investering? Med tanke på att konkurrensen inom luckbranschen har hårdnat de senaste åren och att skillnaderna i pris på luckorna blir allt mindre så anser jag att det är de mjuka värdena runt omkring som har blivit allt viktigare och det är också här de som säljer köksluckor och de olika fabrikaten skiljer sig åt. Hur hanterar man eventuella reklamationer? Är säljarna utbildade och framför allt, har de möjlighet eller råd att avsätta tillräckligt med tid för att du som kund skall känna dig viktig och att köpet blir så som du har förespeglat dig.

HANDMÅLADE KÖKSLUCKOR
I bland kan det ju faktiskt vara så att man inte hittar precis just det som man hade hopppats och man kanske har “spånat in” på ett speciellt tema som man vill ta upp i sina kök. Kökslucka med handmålad spegel.Då kan det vara helt på sin plats att leta upp en dekorationsmålare som tar sig på arbetet med att handmåla köksluckor och kanske till och med hela köket. Vad man bör tänka på i detta sammanhang är att man är helt överens om hur det skall se ut och att man är på det klara med att nyanser och annat överenstämmer med det som man har förespeglat sig. Om man söker på dekorationsmålning på sin hemort borde man få några bra träffar och det kanske kan vara bra att träffas, i lugn och ro, för att diskutera ett eventuellt jobb. Många dekorationsmålare har inte provat att måla på köksluckor och det kanske finns ett intresse även om det inte uttalas på hemsidan eller i texten på annonsen. Låt dekorationsmålaren bestämma vilken typ av färg som passar bäst då denne säkerligen har den erfarenhet som krävs för att avgöra detta.

BILLIGA KÖKSLUCKOR
Vill man ha det absolut lägsta priset måste man vara helt på det klara med att man måste, i de allra flesta fall, göra avkall på kvalitén. Vad kan detta då innebära? Materialet på dina luckor kanske då inte är av allra bästa kvalité och massiva köksluckor kan man bara glömma. Handtag och knoppar lär vara något sämre och gångjärnen kan förmodligen bli föremål för en del svordomar i framtiden. Fördelen med att köpa billiga luckor är ju att du kanske “har råd” att köpa nytt kök igen inom en inte allt för avlägsen framtid. Se dock upp med att Ni inte betalar innan Ni är säkra på att leveransen ser korrekt ut. Se också till att den firma som skall göra monteringen av Ert nya kök har F-skattebevis och klarar av att administrera ROT-avdrag.

TRANSPARENTA KÖKSLUCKOR
Om man vill vara säker på att alla i familjen, enkelt, skall hitta tallrikar, glas och allt annat som man har gömt i sina köksskåp vore det en möjlighet att använda sig av helt transparanta köksluckor. Givetvis måste man hålla lite bättre ordning i sina köksskåp om man kan se rätt in i dem men samtidigt blir man ju påmind om alla meningslösa detaljer som man förvarar i skåpen vilket då kanske kan föranleda att man slänger bort allt onödigt som göms innanför skåpen. Transparenta luckor kanske inte finns att köpa just nu men visst hade man kunnat se en hel del fördelar med dessa luckor.

MÅLA KÖKSLUCKOR
Att måla luckorna förändrar hela utseendet av köket på ett relativt enkelt sätt. Det är ju vanligtvis dina köksluckor samt hela köksinredningen man tittar först på i köket. Luckorna utgör en väldigt dominerande del av det totala köket. Tapeter samt snickerier brukar vanligtsvis färgsättas efter att ens köksluckor är kulörsatta eller i alla fall bestämda efter vilket träslag man kommer att välja eller vilken sorts “aluminiumutseende” som ser coolast ut! Glasluckor blir ju allt mer inne det med. Vill man måla om sina köksluckor oavsett om de är tillverkade av släta mdf -skivor, masonit, homogent trä, eller målade förut så är det en del som man måste tänka på och göra innan man påbörjar målningen. Man kan välja om man vill att ens köksluckor skall hänga kvar eller om du vill montera ner dem och låta de ligga helt plant på ett par bockar eller något liknande. Det finns ett par fördelar med att låta dina köksluckor hänga kvar bl.a. så kan du kan måla hela luckan med en gång och du tjänar både tid och utrymme. Vid målning av luckor som hänger i stommen måste du börja med att med en vinkelpensel måla kanterna runt luckan först, efter det så målar du insidan av luckan och till sist målar du utsidan. Om du har dina köksluckor liggande, så målar du kanterna sist efter det att du har målat ytan på köksluckorna. Detta för att få bort eventuella rinningar efter färgen. Nu har dina köksluckor fått en omlackering.

KÖKSLUCKOR PRIS
Priset på bya köksluckor varierar kraftigt och det går väl inte att sätta något riktpris då skillnaderna i material, design, fräsning och annat skiljer sig väldigt mycket. Konkurrensen är väldigt olika runt om i vårt avlånga land och en kökslucka som kostar 500 kr i Halmstad kan kosta 550 kr i Göteborg och 600 kr i Stockholm. Om man är väldigt noga med att alltid få lägsta priset på sina köksluckor får man kanske ta med i beräkningen att det sällan blir den leverantören med den högsta servicenivån som kommer att montera nya luckor i just ditt kök.

KÖKSLUCKOR LEVERANTÖRER
Den svenska marknaden, när det gäller utbytesluckor, domineras av en handfull aktörer som arbetar med återförsäljare över hela Sverige. Dessa “lucktillverkare” är, utan inbördes ordning, Härjedalskök, Novaflex, Creoform, Gagnefs Industrisnickeri (GIS) och Kensapuu. Kanske är det någon som skulle tillkomma eller att någon skulle bort. Jag har inte 100 koll på hur t.ex. Norddesign fungerar i dag. Härjedalskök är väl det “luckföretag” som är mest expansivt och försöker ta upp kampen med de stora aktörerna som Marbodal, Tibrokök, HTH, IKEA och Ballingslöv m.fl.

NYTT KÖK MED ROTAVDRAG?
Som en stimulansåtgärd har svenska staten återinfört ROT-avdraget (Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad) vilket innebär att du kan få en “skattesubvention” på hela 50 % av det som du lägger på alla arbetskostnader i ditt kök. Glöm samtidigt inte av att du måste räkna samman rotavdraget med avdraget för hushållsnära tjänster och försäkra Er om att den som skall göra monteringen har F-skattebevis och klarar av att administrera ROT-avdraget.
Copyright© Koeksluckor 2009-2012 Vill du annonsera? E-posta på info (at) koeksluckor.se